Prosumatorii, persoane fizice și juridice, vor beneficia de compensare cantitativă în regim 1 la 1 pentru energia produsă și livrată în rețea. Vor continua să nu plătească pentru dezechilibre, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, la a 12-a ediție a conferinței “Ziua Energiei Brașov”, conform e-nergia.ro.

“Dorim să introducem compensarea cantitativă pentru prosumatori, sperăm ca în următoarele două luni să avem actul normativ în acest sens. Dorim să dăm un imbold pentru creșterea capacităților de producție de acest fel, cât mai uniform la nivelul întregii țări. Compensarea cantitativă se va adresa și persoanelor fizice și persoanelor juridice, în special companiilor mici. Astfel vom reduce inclusiv costurile la nivelul rețelelor de distribuție”, a spus el.

Solicitat să explice mecanismul, Dan Drăgan a dat de înțeles foarte clar că această compensare se va aplica în regim de 1:1, fără vreun alt mecanism financiar, ceea ce este o veste foarte bună pentru prosumatori. De asemenea, oficialul a afirmat foarte clar că prosumatorii nu vor plăti costuri cu dezechilibrul rețelei, înlăturând astfel o temere care se instalase în piață.

“Compensarea va fi cantitativă, se va face pe sold, dacă veți consuma din rețea 100 kWh și introduceți 50, veți plăti doar cei 50 kWh pe care îi consumați din rețea. Suntem convinși că mecanismul va conduce la un interes mai mare (pentru consumatori de a deveni prosumatori – n.red.), este o prioritate pentru ministrul Virgil Popescu. De asemenea, prosumatorii nu vor plăti dezechilibre, ceea ce considerăm că va fi un nou imbold (…) În legislația primară noi vom prevedea aspectele esențiale, iar la nivel tehnic ANRE va elabora legislația secundară”, a explicat Drăgan.

AE3R semnatara a

covenant of mayors logo


EPC Signatory

Parteneri

alea

sigla aeepm

escorom

Parteneri media

ph online

fdee

ffee

logo Veolia simplu

bergenbier logo

UMEB

Autoritati Publice Locale

AE3R partnera in

Original_-_II.png

 aa.PNG

Sisteme Fotovoltaice PF

Ordin de cunoastere si cercetare

poza model certificat performanta energetica