Energia geotermică este o formă de energie obţinută din căldura aflată în interiorul Pamântului. Apa fierbinte şi aburii, captaţi în zonele cu activitate vulcanică şi tectonică, sunt utilizaţi pentru încălzirea locuinţelor şi pentru producerea electricităţii. Este o formă de energie regenerabilă.
 
Tipuri de Centrale Geotermică
 
Exista trei tipuri de centrale geotermice care sunt folosite la aceasta data pe glob pentru transformarea puterea apei geotermale in electricitate: 'uscat'; 'flash' si 'binar', depinzand dupa starea fluidului: vapori sau lichid, sau dupa temperatura acestuia. Centralele 'Uscate' au fost primele tipuri de centrale construite, ele utilizeaza abur din izvorul geotermal. Centralele 'Flash' sunt cele mai raspandite centrale de azi. Ele folosesc apa la temperaturi de 182°C, injectand-o la presiuni inalte in echipamentul de la suprafata. Centralele cu ciclu binar difera fata de primele doua, prin faptul ca apa sau aburul din izvorul geotermal nu vine in contact cu turbina,respectiv generatorul electric. Apa folosita atinge temperaturi de pana la 200°C.

O sursă de energie cu temperatură constantă, ce conţine energie termică într-o cantitate practic nelimitată, disponibilă în orice loc pe suprafaţa pământului, o reprezintă energia solului.

Subsolul, începând de la o anumită adâncime are o temperatură ce nu mai este influenţată de variaţiile sezoniere. Dinspre centul pământului există un flux termic către suprafaţă ce determină un gradient de temperatură mediu de 1 ºC la 33m. Având în vedere difuzibilitatea mică a solului şi volumul mare implicat în procesul de “extracţie a căldurii” putem considera că această resursă energetică poate asigura orice cantitate de căldură necesară încălzirii locuinţelor. Sistemul de extracție a căldurii din sol se numește GEOEXCHANGE.



În figură se prezintă schematic cele două circuite ale sistemului GeoExchange împreună cu pompa de căldură. Aceasta extrage căldură din circuitul exterior clădirii şi o livrează la o temperatură mai mare, în circuitul interior al clădirii, utilizat la încălzirea locuinţei. Funcţionarea pompei de căldură este reversibilă astfel încât, în sezonul cald aceasta poate fi utilizată pentru extragerea căldurii din locuinţă (climatizarea) şi introducerea acesteia în sol.

Diverse sisteme de extragere a căldurii din sol


AE3R semnatara a

covenant of mayors logo


EPC Signatory

Parteneri

alea

sigla aeepm

escorom

Parteneri media

ph online

fdee

ffee

logo Veolia simplu

bergenbier logo

UMEB

Autoritati Publice Locale

AE3R partnera in

Original_-_II.png

 aa.PNG

  rehab.png

Sisteme Fotovoltaice PF

Ordin de cunoastere si cercetare

poza model certificat performanta energetica