Comisia Europeana a lansat ieri o serie de scurte videoclipuri educationale despre diferite aspecte ale energiei, pe care le puteti viziona accesand linkurile de mai jos:

Marian Mândru, Greenpeace/Protecția Prosumatorului: “Ne apropiem de sezonul rece, când nu se fac instalări, așa că șansele de a beneficia anul acesta de sisteme fotovoltaice dintr-o nouă sesiune a programului, dacă ea chiar va exista, sunt nule”

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) continuă să își încalce promisiunile față de românii interesați să devină prosumatori, chiar dacă are un nou președinte la timonă. Este al patrulea președinte de la începerea programului Casa Verde Fotovoltaice, însă implementarea acestuia rămâne un eșec.

Greenpeace a făcut demersuri la Guvernul României, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Avocatul Poporului, conducerea AFM a fost demisă, dar problemele celor care doresc să devină prosumatori sunt departe de a fi rezolvate, se precizează într-un comunicat al organizației. 

În 2020, aproape jumătate dintre cei 26.000 de cetățeni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinși, cei mai mulți pe motivul „documentelor expirate”, tocmai din vina amânărilor generate de AFM și a comunicării defectuoase a instituției. Chiar dacă dovezile sunt clare – comunicatele oficiale date de AFM și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor dau dreptate cetățenilor – singura soluție rămasă pentru cei care au aplicat a fost să apeleze la instanță, spun reprezentanții Greenpeace.

Comisia Europeană a publicat ieri analiza Planurilor Naționale Integrate în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice. Comisia reiterează faptul că documentul României este în continuare unul neambițios și recomandă finanțarea unor proiecte de energie verde din Fondul de redresare și reziliență.

Versiunea finală a PNIESC menține o țintă de 30,7% a energiei regenerabile în consumul final, față de minimul de 34% recomandat de Comisia Europeană. O altă categorie pe care România o poate îmbunătăți se referă la eficiența energetică. Planul prevede un consum de energie primară la un nivel de 32,3 Mtep în 2030, care va genera o economie de energie de 45,1% față de scenariul de referință PRIMES 2007, iar consumul final de energie va scădea la un nivel de 25,7 Mtep în 2030, deși media consumului final pentru perioada 2016-2018 este de 22,9 Mtep.

Aceste obiective sunt mult prea joase pentru a putea contribui la atingerea obiectivului european general privind eficiența energetică de 32,5%, iar măsurile și politicile prevăzute trebuie suplimentate și definite mult mai clar. Cu privire la tranziția justă, României îi este recomandată o analiză de impact social care în acest moment lipsește din PNIESC, pentru a putea anticipa numărul de locuri de muncă afectate de tranziția verde în regiunile miniere Hunedoara și Gorj.

Energy Day

Asociația Centrul Român al Energiei organizează a 9-a ediție a conferinței Romanian Energy Day, marți, 20 octombrie 2020, în sistem de video-conferință. Având participarea confirmată a Comisarului pentru Energie Kadri Simson, evenimentul este una dintre principalele platforme de dezbatere și cooperare regională dintre industria energetică din România și Europa de Sud-Est și decidenții politici de la Bruxelles.

Comisia Europeană va propune standarde minime obligatorii cu privire la performanţa energetică a clădirilor din Europa, în ideea de a reduce emisiile poluante şi a crea locuri de muncă în sectorul renovării, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

Executivul comunitar a făcut din strategia sa “Renovation Wave”, care urmează a fi publicată miercuri, o prioritate în cadrul planului său destinat reducerii la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră în blocul comunitar până în 2050, conform Agerpres.

Clădirile cu un consum mare de energie, multe dintre ele fiind încălzite cu combustibili fosili, sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile de CO2 ale Uniunii Europene şi de asemenea pentru 40% din consumul de energie al blocului comunitar. Majoritatea clădirilor actuale vor fi utilizate şi în 2050, ceea ce înseamnă că ar putea dejuca obiectivele UE dacă nu vor fi modernizate.

“Obiectivul este cel puţin dublarea ratei anuale de renovare energetică a clădirilor rezidenţiale şi non-rezidenţiale până în 2030”, se precizează în proiectul de document consultat de Reuters.

În prezent, aproximativ 11% din clădirile existente în UE sunt renovate în fiecare an. Însă majoritatea lucrărilor de renovare nu vizează şi performanţele energetice ale clădirilor iar, la nivelul UE, rata de renovare energetică a rămas blocată la 1%.

Executivul comunitar ar urma să propună aceste standarde anul viitor, la finalul unei analize care îi va permite să decidă când vor intra în vigoare şi ce nivel de economii de energie trebuie să atingă fiecare clădire.

Miercuri, pe 28 octombrie, de la ora 11:00, Energynomics vă invită la a doua conferință din seria Abordare Regională, după cea organizată în septembrie 2019, la Chișinău. Conferința B2B organizată ONLINE este o ocazie excelentă de a interacționa cu cei mai puternici lideri din rândul mediului de afaceri din România și din Belgia. Aceste conferințe de o jumătate de zi sunt menite să reunească experți și decidenți români din industria energetică, cu colegii lor din orașul gazdă, pentru a facilita un schimb de idei și viitoare colaborări de afaceri.
 
Mai multe detalii despre conferinta le gasiti aici
 

 

 

5th AIEE Energy Symposium

Current and Future Challenges to Energy Security

15-17 December, 2020

virtual conference in cooperation with SDA Bocconi School of Management

Call for Abstracts

Submission deadline October 15, 2020

Dear Energy Colleague,

We have the pleasure to announce you to the 5th AIEE Energy Symposium on Energy Security organized by the Italian Association of Energy Economists - AIEE (www.aiee.it), the Italian affiliate of IAEE (www.iaee.org), with the support of the SDA Bocconi School of Management.

Conference overview

In this uncertain times regarding travelling around the world, social distancing and possibility to attend the event physically, hosting a virtual event is an excellent alternative and therefore we decided to hold the 5th AIEE Symposium on energy Security 2020, online.  

Our conference  will have the same structure as the previous editions because we want it to  feel as much like an in-person event as possible, with plenary sessions and keynote presentations  and several concurrent sessions which include traditional presentations, lightning talks, discussions, and interacting.

Our Symposium has become an important yearly appointment and an opportunity to discuss energy security, to explore new and existing trends, creative solutions of new technologies, the emergence of new market conditions and of new market operators. 

An appointment we do not want to miss!

www.aieesymposium.eu

 

 

Dear Colleague,

We are delighted to announce a special power spot trading session to be delivered by David Assad, Director for Customer Solutions at EPEX Spot taking place at the 2020 Annual European Power Distribution & Transmission Systems Development Summit (Part of Power Europe 2020), taking place between the 30th of November and 2nd of December at the Carlo IV Hotel in Prague (Czech Republic).

 
 

The 3D Impact on Power Spot Trading

  • Decarbonisation: The impact of RES penetration in the spot power market.
  • Digitalisation: How automated trading facilitates management of versatile intraday markets.
  • Decentralisation: which new market actors and business models are emerging and how the power spot market evolution help them grow.

SpeakerDavid Assaad, Director for Customer Solutions

EPEX SPOT

Due to popular demand from long-haul DSO/DNO, TSO and generator representatives unsure if they are able to travel, we are delighted to also provide a limited number of Digital/Webinar access passes to the 12th Annual European Power Strategy & Systems Development Summit, taking place between the 30th of November and 2nd of December at the Carlo IV Hotel in Prague (Czech Republic).

Attend as a Virtual Attendee (Webinar/Online)

Includes all Presentations on Demand + Live & Interactive Discussions on the 1st & 2nd of December

*Webinar participants can upgrade to an in-person conference pass if they can attend in person later.

*100% credit refund guarantee (or transferable place) if an attendee is unable to attend for any reason.

Reserve to Attend the Power Europe in-Person in Prague

*100% credit refund guarantee (or transferable place) if an attendee is unable to attend for any reason.

Marți, 13 octombrie, de la ora 10, Energynomics organizează al cincilea eveniment din acest an în seria dedicată digitalizării și eficienței energetice în industrie: „Digitalizare și Eficiență energetică – Consum sustenabil prin automatizare, monitorizare  și control”, încă o dată într-un format complet digital de VIDEO CONFERINȚĂ ONLINE. 

Evenimentul este parte din cea de-a cincea ediție a campaniei Energynomics “Digitalizare și Eficienţă energetică în industrie”. Evenimentul îşi propune să crească nivelul de conștientizare și de înţelegere asupra a ceea ce este și a modului în care se poate îmbunătăţi eficiența energetică. Pentru aceasta, ne propunem să informăm companiile interesate și consumatorii finali, inclusiv autorităţi publice locale, cu privire la beneficiile reale şi tangibile ale reducerii consumului de energie.

Înscrie-te la eveniment

AE3R semnatara a

covenant of mayors logo


EPC Signatory

Parteneri

alea

sigla aeepm

escorom

Parteneri media

ph online

fdee

ffee

logo Veolia simplu

bergenbier logo

UMEB

Autoritati Publice Locale

Sisteme Fotovoltaice PF

Ordin de cunoastere si cercetare

AE3R partnera in

EnPC Intrans

embuild

poza model certificat performanta energetica