Balkan Green Energy News_Logo

 

The leading sustainable energy and green economy news provider in the Balkan region

 

Serbia

Extreme air pollution registered in Belgrade, entire Serbia

While measures to cut emissions of pollutants are delayed, meteorological conditions are underpinning air pollution levels in Belgrade and Serbia

Read more

Extreme air pollution Belgrade entire Serbia

Serbia

Serbia could develop 100 MW of hydrogen capacity by 2030

The first phase of Serbia’s hydrogen transition, until 2025, should see the development of 10 MW of electrolysis plants using renewable energy, while the target in the second phase, until 2030, is 100 MW.

Read more

hydrogen-strategy-outline

BiH

BiH has wind farms in pipeline with 2.2 GW in total capacity

Active projects in various stages of development in BiH may add up to 2.2 GW in wind farms to the country's electricity production capacity

Read more

BiH wind farms pipeline 2 2 GW

Kosovo*

Solar Energy Group to build 150 MW photovoltaic plant in Kosovo*

Solar Energy Group signed a deal with KOSTT that enables it to connect its planned 150 MW solar power plant to the power grid.

Read more

Solar Energy Group 150 MW photovoltaic Kosovo

Serbia

Serbia adopts bill on climate change

More than two and a half years after the public debate on the draft law on climate change has ended, the government has adopted the bill.

Read more

Serbia adopts bill on climate change

Region/EU

EU's Timmermans: Coal has no future but coal sector workers do

The European Commission's Executive Vice-President says the EU needs to help the fossil fuel sector to abandon coal, but also oil and petrochemicals

Read more

EU's Timmermans Coal no future workers

Serbia

More efficient machinery helps Graničar agricultural cooperative fight climate change

Agricultural cooperative Graničar has invested in high-performance farm machinery that helps cut CO2 emissions and fight climate change.

Read more

GEFF-Serbia-leasing-Granicar-story

EVENTS

Vacancy-562x150

Wind Energy in Europe 2020: Trends and Statistics webinar

March 4 | Online | WindEurope

The Beauties and the Beasts - Balkan Rivers at risk

March 4 | Online | Save the Blue Heart of Europe

Hydrogen in Energy Transition

March 4 | Online | Department of Power Systems of the Croatian Academy of Engineering, Croatian Hydrogen

SolarPower Europe

May 10-12 | Online | SolarPower Summit

1st Regional Hydrogen Energy Conference RHEC-2021

May 24-28 | Opatija, Croatia | MIPRO

JOBS

Analyst, Climate Risk

March 3 | London, United Kingdom | EBRD

4 positions

March 4 | Novi Sad, Serbia | Continental Automotive Serbia

Senior Associate Central and Eastern Europe

March 14 | Central or Eastern Europe | E3G

Senior EU Policy Officer

March 15 | Brussels, Belgium | CEE Bankwatch Network

119 positions

Unspecified | Croatia | Rimac Automobili

 

BiH

Leading canton in number of SHPPs in BiH plans another 38

 

Romania

Romania’s Chimcomplex eyes EUR 1 billion investment in hydrogen facility

 

Croatia

Environmental organizations urge Croatia to stop burning coal, sue ministry over TPP Plomin 1

 

Region/EU

How BiH, Croatia, Serbia TSOs reconnected two grid regions of Continental Europe synchronous area

 

Serbia

Belgrade earmarks EUR 5.2 billion for green development by 2030

 

World

IUCN issues guidelines on mitigating biodiversity impact of solar, wind power plants

 

Region/EU

Discover new energy labels that EU is introducing on March 1

 

Slovenia

Slovenia to launch public calls worth EUR 30 million for renewable energy projects

 

Region/EU

EU economic losses caused by extreme weather could increase to EUR 170 billion annually

 

Serbia

Activists preparing for protest if permit for small hydropower plant in Rakita isn't scrapped

 

BiH

Great interest for incentives to replace coal furnaces, boilers in Sarajevo

 

Albania

Albania introduces obligations for public, private sector to increase energy efficiency

image 2021 03 01 095911

 ANRE a pus în consultare publică un proiect privind revizuirea Ghidului prosumatorului care comercializează energie electrică la preţ reglementat

Viitorii prosumatori care deţin centrale de producere a energiei din surse regenerabile de energie (E-SRE) cu puterea electrică instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum au noi drepturi pe care le-au obţinut ca urmare a modificărilor la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

 

image 2021 02 24 113449

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a investit 1,5 milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru a eficientiza sistemul de iluminat al celor zece rampe industriale unde se efectuează descărcarea țițeiului și materiilor prime și încărcarea produselor petroliere.

Vechiul sistem de iluminat din cadrul rampelor de aprovizionare a rafinăriei a fost dezafectat iar corpurile de iluminat convenționale au fost înlocuite cu circa 1.000 de corpuri noi LED.

Noul sistem de iluminat pe baza de LED-uri va reduce la jumătate cantitatea anuală de electricitate utilizată de rafinărie la rampele industriale, ceea ce determină o reducere anuală cu aproximativ 100 de tone a emisiilor de carbon. Reducerea emisiilor este echivalentă cu volumul de dioxid de carbon sechestrat anual de circa 18.000 de copaci, se precizează într-un comunicat al companiei.  

„Avem un rol esențial în a asigura energia de care România are nevoie și vrem să contribuim prin diverse soluții la reducerea emisiilor de carbon pe toate segmentele noastre de activitate. Continuăm inițiativele noastre prietenoase cu mediul pe întregul lanț valoric care includ atât implementarea de noi tehnologii cât și managementul eficient al energiei în timpul operațiunilor”, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil.  

Petrobrazi are o capacitate totală de procesare a țițeiului de 4,5 milioane de tone pe an și, începând din 2005, OMV Petrom a investit aproximativ 1,8 miliarde EUR în rafinăria Petrobrazi. O treime din această investiție a contribuit la reducerea impactului asupra mediului.  

Prin investiții susținute, OMV Petrom a redus intensitatea de carbon a operațiunilor sale cu o valoare estimată de 25% în 2020 față de 2010. OMV Petrom este una din primele companii din România semnatară a UN Global Compact, încă din 2013 și, prin acest proiect, contribuim la atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabila 13 -Acțiuni Climatice. Totodată, suntem prima companie din România care și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice.


Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei simplifică procesul de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice de către clienții finali.

Printr-un proiect de Ordin, aflat în consultare publică, ce modifică şi completează Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, ANRE clarifică aspecte referitoare la procesul de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice de către clienții casnici. Astfel, s-au clarificat documentele care stau la baza încheierii contractului de furnizare a energiei electrice. Sunt necesare: cererea de încheiere a contractului, cu oferta aleasă, copia actului de identitate/certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului al solicitantului, copia documentului din care rezultă deținerea în proprietate sau în folosință a  spaţiului care face obiectul locului de consum.

Documentele, precum şi încheierea contractului de furnizare a energiei electrice se pot realiza şi prin mijloace electronice, cu respectarea legislaţiei în vigoare, în situaţia în care furnizorul oferă această posibilitate de contractare, se specifică în proiectul de Ordin ANRE.

De la 1 martie, aparatele de uz casnic trebuie să aibă o nouă etichetă energetică  în toate țările europene. UE introduce o etichetă revizuită și mai transparentă pentru a oferi în viitor orientări mai eficiente consumatorilor.

Ministerul Energiei, prin Direcția Eficiență Energetică, organizează conferința online ”Noua etichetă energetică UE”: joi, 25 februarie, pentru rețelele de magazine, și vineri, 26 februarie, pentru producători și importatori. Conferința începe de la ora 10.00 și va fi și o sesiune de întrebări și răspunsuri pentru a clarifica noul sistem de etichetare.

Economie de energie de la A la G

image 2021 02 24 105939

 

Prima cooperativă de energie din surse regenerabile din România lansează un proiect de investiții care se adresează tuturor românilor care vor să contribuie la tranziția către o energie curată.

Proiectul Investim în energie verde! se desfășoară timp de 60 de zile. În acest interval, orice persoană poate investi orice sumă, minimum 500 de lei. Scopul final este strângerea a 2 milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru achiziția unei firme furnizoare de energie, astfel încât Cooperativa de Energie să intre pe piață ca primul furnizor de energie 100% regenerabilă, cu certificate de origine, se precizează într-un comunicat transmis InvesTenergy.

Procedura de investiție este simplă, durează doar câteva minute și se poate face online, în doi pași, direct de pe site-ul www.cooperativadeenergie.ro.

Bogdan Tudorache

E-acumulatori.ro este primul jucător pe piața de energie verde din România care oferă opțiunea de plată în rate fixe lunare pentru instalarea de sisteme de energie regenerabilă, a anunțat compania. Indiferent de sistemul de energie verde ales, clienții au posibilitatea de finanțare cu 6 până la 60 de rate pentru o valoare de până 1 milion de lei. Avantajul unui astfel de credit este achitarea ratelor prin producerea independentă de energie electrică cu ajutorul sistemelor fotovoltaice.

image 2021 02 22 092707
 
10.000.000 euro pentru electrificarea gospodăriilor care nu au acces la electricitate
🔌 Granturi între 30.000 euro și 2.000.000 euro
⚠️100% grant pentru operatorii non-economici
Vă invităm să accesați link-ul pentru mai multe informații. Nu uitați să distribuți tuturor celor interesați de electrificarea gospodăriilor cu ajutorul Granturilor SEE și Norvegiene.

image 2021 02 08 115543

EU Industry Days 2021 - Registration now open 📆
Do not miss SCALE UP event at EU Industry week 2021! This will be a panel discussion about SME’s growth and resilience. You'll learn how they continue to be supported in their boost and scale up, in the midst of Corona.
With the intervention of:
SCALE UP, FOUNDATION, ACSELL and SIE Interreg Europe projects

image 2021 02 08 114845

Joi, 11 februarie 2021, Energynomics vă propune o nouă întâlnire ONLINE pentru a descoperi care sunt provocările atragerii, menținerii și #educației permanente a specialiștilor care pun în mișcare companiile #energetice!
Cu fiecare an, constatăm că devine mai greu să atragi #resurse noi în #industria energetică, dar și să menții ridicate interesul și implicarea #profesioniștilor.
Vorbitorii confirmați până în prezent sunt :
Adela Jansen, Board Member
CCIFER
, Partener Druid AI
Nicoleta Mihăiță, Talent Acquisition & Employer Branding Manager,
Rompetrol
– KMG International
Mircea Bițoiu, Președinte Filiala
SIER Bucuresti Tineret
Cristian Pîrvulescu, CEO Enevo Group
Victor Șomfăleanu, CEO Europe Link

AE3R semnatara a

covenant of mayors logo


EPC Signatory

Parteneri

alea

sigla aeepm

escorom

Parteneri media

ph online

fdee

ffee

logo Veolia simplu

bergenbier logo

UMEB

Autoritati Publice Locale

Sisteme Fotovoltaice PF

Ordin de cunoastere si cercetare

AE3R partnera in

EnPC Intrans

embuild

poza model certificat performanta energetica