PARTICIPARE LA BLACK SEA BUSINESS FORUM
A DOUA INTALNIRE A GRUPULUI DE LUCRU AL
FORUMULUI ENERGIILOR REGENERABILE IN ZONA MARII NEGRE        In data de 26 noiembrie Agentia pentru Eficienta Energetica si Energii Regenerabile AE3R Ploiesti- Prahova a participat la Salonic la BLACK SEA BUSINESS FORUM . Din delegatia AE3R au facut parte Dl. Mihai Paun , Dl. Bogdan Potlogia si Dl. Radu Sorokin . Scopul participarii la acest forum a fost acela de a continua discutiile de la forumul ce a avut loc in perioada 8-10 noiembrie la Bucuresti in vederea creearii unui Centru de excelenta in energii regenerabile , centru in care sa participle cat mai multe tari riverane Marii Negre . Din partea Romaniei a mai participat si Dl. Mihai Paun , delegatul permanent la Brussels al ACPR, practic initiatorul acestei idei . Domnia sa a fost inclus in lista de speakeri ai Forumului , prezentarea dansului suscitand un real interes in randul auditorului.


        Practic , Dl. Mihai Paun a prezentat concluziile primei intalniri de lucru de la Bucuresti si ceea ce se asteapta de la acest Centru de Excelenta . De subliniat faptul ca E.S. Dl. Teodor Baconschi . Ministrul de Externe al Romaniei a prezentat in fata tuturor participantilor la forum ideea infiintari acestui Centru de Excelenta in Energii Regenerabile in jurul Marii Negre . E.S. Dl. Teodor Baconschi a felicitat prezenta delegatiei prahovene la acest eveniment . La Forum au participat 173 de delegati din Albania , Bulgaria , FYROM , Georgia, Germania , Grecia , Romania , Serbia , Turcia si Ucraina.

        Pe perioada de desfasurare a lucrarilor forumului Ae3R s-a intalnit si a discutat probleme legate de eficienta energetica si utilizarea energiilor regenerabile si a schimbat idei si informatii privind proiecte europene cu reprezentanti ai urmatoarelor societati si institutii :

        • DOPPLER (Grecia) – societate comerciala din Grecia care se ocupa cu proiectarea de sisteme fotovoltaice
        • GREEN EVOLUTION(Grecia) – servicii de consultanta in domeniul energiei si mediului
        • POLIECO HELLAS AEVE (Grecia) – productie si comercializare de tevi flexibile pentru canalizare si drenaj
        • HELLAS ENERGY (Grecia) – energie electrica
        • WRE HWLLAS (Grecia) – proiecte de energie regenerabila
        • ENERGOTECH SA (Grecia) – dezvoltare de parcuri eoliene si fotovoltaice si producator de turbine eoliene
        • AUTODYNAMIKI (Grecia) – sisteme si generatoare auto cu gaz
        • SIGMA SA (Grecia) – sisteme termo-solare si pentru producerea biogazului
        • Nikolaos Stavridis (Grecia) – consultant energetic • Nedko Pashamov (Bulgaria) – sevicii sisteme fotovoltaice si echipamente electronice
        • Maia Kancheva Ivanova (Bulgaria) – Uniunea Autoritatilor Locale Bulgare din Regiunea Marii Negre
        • Murat Zongur (Turcia) – secretar general al Uniunii Confederatiilor Patronale din Regiunile Marii Negre si Marii Caspice
        • Ivan Karadzhov (Bulgaria) – Asociatia Industriala Blagoevgrad
        • Elena Simeonova (Bulgaria) – Agentia pentru Managementul Energiei Dobrich
        • Eleonora Negulova (Bulgaria) – Asociatia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii
        • Maya Kristeva (Bulgaria) – Organizator de expozitii si conferinte internationale
       
        Imediat dupa lucrarile in plen ale conferintei, Ae3R a participat la o masa rotunda in vederea continuarii discutiilor in ceea ce priveste oportunitatea infiintarii Centrului de Excelenta .

        AE3R a reprezentat in primul rand Consiliul Judetean Prahova al carui presedinte , Dl. Mircea Cosma este unul dintre initiatorii acestei idei de a crea un Centru de Excelenta in Energii Regenerabile . Pe langa reprezentarea consiliului Judetean Prahova,

        AE3R doreste sa se implice si s-a implicat inca de la inceput in constituirea unui grup de lucru care sa concretizeze aceasta idee . Ae3R doreste sa faca parte alaturi de Consiliul Judetean Prahova din acest Centru de Excelenta . Acesta a fost si scopul principal al prezentei noastre la BLACK SEA BUSINESS FORUM . Oricum avand in vedere faptul ca fata de prima intalnire de la Bucuresti unde foarte multe institutii , societati si organizatii neguvernamentale si-au exprimat dorinta sa faca parte din grupul de lucru in vederea constituirii acestui Centru de Excelenta si faptul ca la Salonic numai Ae3R a fost prezenta constituie pentru noi un avantaj in vederea participarii la acest proiect ambitios .

        Mai mult de atat Consiliul Judetean Prahova mai detine un element foarte important , un avantaj fata de alte institutii din Romania , care ne facem sa fim convinsi ca va face parte din acest Centru de Excelenta si anume punerea la dispozitia Centrului de Excelenta a spatiului si infrastructurii adecvate pentru desfasurarea unui proiect de asemenea anvergura . Este vorba de ansamblul LUMINA VERDE ce va fi dat in folosinta la sfarsitul anului 2011 , ansamblu a carui constructie si instalatii aferente pentru utilitati constituie un exemplu de utilizare eficienta a energiei, 80 % din necesarul energetic fiind asigurat din surse regenerabile de energie.

        In ceea ce priveste discutiile purtate la masa rotunda pe tema infiintarii Centrului de Excelenta in Regiunea Marii Negre, consideram ca acestea au fost extrem de constructive , creand premisele constituirii la nivel international a unui grup de lucru final care sa duca la puna bazele infiintarii acestui Centru Regional, sub coordonarea directa a Dlui Mihai Paun.
   
        Au participat:

        1 Mihai PAUN delegatul permanent la Brussels al ACPR ACPR
        2 Bogdan POTLOGIA Director executiv AE3R Prahova
        3 Radu SOROKIN Expert energetic AE3R Prahova
        4 Nikolaos STAVRIDIS Consultant energetic Triton International Energy
        5 Murat ZONGUR Secretar general UBCC
        6 Nedko PASHAMOV Director General NED STAR
        7 Maia KANCHEVA Ivanova Director executiv UBBSLA
        8 Elena SIMEONOVA Ofiter executiv DLREM
        9 Eleonora NEGULOVA Presedinte Asociatia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii
        10 Maya KRISTEVA Director exzecutiv Via EXPO
        11 Ivo Tsarev Presedinte Asociatia Industriala Smolyan
        12 Vicky FLOROU Relatii internationale SEV

         In cadrul acestei mese rotunde Dl. Mihai Paun a facut o informare prezentand concluziile primului grup de lucru constiuit cu prilejul Forumului pentru Energii Regenerabile din Regiunea Marii Negre care a avut loc in perioada 8-10 noiembrie 2010.

         Au fost deasemenea initiate discutii legate de:

        • Obiective
        • Termenii de referinta
        • Propunerea proiectului de lucru
        • Legaturi cu alte organisme europene
        • Propuneri de finantare

       Dl. Ivo TSAREV, Presedintele Asociatiei Industriale Smolyan din Bulgaria s-a oferit sa creeze un portal website pentru a inlesni schimbul de informatii si propuneri intre membrii grupului de lucru in perioada urmatoare.

       In final s-a stabilit data intalnirii urmatorului grup de lucru (sfarsitul lunii ianuarie- inceputul lunii februarie 2011), intalnire in cadrul careia va fi costituit consortiul si se va semna Memorandumul de intelegere privind infiintarea Centrului de Excelenta pentru Energii Regenerabile in Regiunea Marii Negre.

AE3R semnatara a

covenant of mayors logo


EPC Signatory

Parteneri

alea

sigla aeepm

escorom

Parteneri media

ph online

fdee

ffee

logo Veolia simplu

bergenbier logo

UMEB

Autoritati Publice Locale

Sisteme Fotovoltaice PF

Ordin de cunoastere si cercetare

AE3R partnera in

EnPC Intrans

embuild

poza model certificat performanta energetica