Membri fondatori

AE3R semnatara a

Parteneri

Agen?ia Local? a Energiei Alba

 Agentia pentru Eficienta Energetica si Protectia Mediului 
 Parteneri Media


 

Autoritati Publice Locale

Reducerea consumului de energie, reabilitarea termica a cladirilor si utilizarea surselor de energie regenerabila 25 mai 2009 PDF Imprimare Email
In data de 25 mai Agentia pentru Eficienta Energetica si Energii Regenerabile Ploiesti –Prahova a organizat, impreuna cu Consiliul Judetean Prahova, o intalnire de lucru, avand ca tema „ Reducerea consumului de energie, reabilitarea termica a cladirilor si utilizarea surselor de energie regenerabila”.

Pe ordinea de zi au fost urmatoarele puncte:

• Prezentarea Agentiei pentru Eficienta Energetica si Energii Regenerabile “AE3R Ploiesti-Prahova”;
• Legislatia specifica in domeniul reabilitarii termice;
• Procedura de evaluare termica pentru eliberarea certificatului energetic;
• Prezentarea surselor de energie regenerabila.
Prezentarea Agentiei pentru Eficienta Energetica si Energii Regenerabile “AE3R Ploiesti-Prahova” a fost facuta de dl. ing. Bogdan Potlogia – Director Executiv AE3R, domnia sa referindu-se la preocuparile UE referitoare la scaderea consumului de energie conventionala cu 20% pana in 2020 si implicarea acesteia in infiintarea agentiilor pentru energie.

Au fost expuse forma juridica a agentiei, scopul acesteia, obiectivele ei si descrierea zonei pe care agentia o acopera.

Legislatia specifica in domeniul reabilitarii termice a fost prezentata de d-na ing. Iustina Capatina – expert energetic in cadrul AE3R, punandu-se accent pe OUG 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Au fost prezentate lucrarile de interventie pentru izolarea termica a blocurilor construite intre 1950 – 1990, lucrari ce au ca principal scop scaderea consumului anual specific de energie calculat pentru incalzire sub 100kWh/m2 arie utila, etapele necesare realizarii lucrarilor si modul de finantare a acestora.

Procedura de evaluare termica pentru eliberarea certificatului energetic a fost prezentata de dl. ing. Sorin Ghita – reprezentant GNSC Consulting, evidentiindu-se trei etape ce trebuie parcurse: expertizarea cladirii, determinarea consumului energetic si analiza economica a solutiilor de modernizare. Prin auditul realizat se va verifica starea instalatiilor de incalzire, de apa si electricitate si se vor lua in calcul pierderile de caldura, prin detectie termografica.


Prezentarea surselor de energie regenerabila a fost sustinuta de dl. conf.dr.ing Sorin Neacsu – seful Laboratorului de Termodinamica din cadrul UPG Ploiesti, punand accent pe cercetarile desfasurate in cadul UPG pentru folosirea sistemelor de incalzire solara si panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica. De asemenea, a prezentat cercetarile facute privind producerea de energie electrica cu ajutorul generatoarelor eoliene de mica putere si cercetarile in domeniul energiilor geotermice.

Actiunea a fost un succes, infiintarea agentiei incepand sa isi produca efectele. In urma acesteia au aparut comunicate de presa in ziare locale si nationale, mesajul lor fiind unul laudativ la adresa specialistilor Agentiei pentru Eficienta Energetica si Energii Regenerabile “AE3R Ploiesti-Prahova”.