Membri fondatori

Buletin informativ

Nume:

Partener Media

Fisa- Strategia de renovare in Romania – identificarea barierelor privind renovarea complexa PDF Imprimare Email

A doua strategie de renovare pentru Romania, care va fi gata in aprilie 2017, reprezinta o oportunitate pentru a depasi barierele si a stimula renovarea complexa a stocului de cladiri existent. Implicarea autoritatilor locale si regionale este vitala pentru a asigurarea faptului ca barierele privind renovarea sunt bine identificate. Fara aceasta, barierele vor ramane, si investitiile in renovarea cladirilor nu vor fi suficiente pentru a stimula renovarea complexa si a culege multiplele sale beneficii: reducerea gazelor cu efect de sera, reducerea facturilor la energie, crearea de locuri de munca, combaterea saraciei energetice, imbunatatirea calitatii locuintelor si cresterea confortului ocupantilor.

Aceasta fisa se bazeaza pe cercetarea si interviurile cu expertii locali pentru identificarea barierelor care trebuie abordate in stategia viitoare.

Context

Romania are aproximativ 20 milioane de locuitori si in jur de 8,840,600 locuinte (2014). Cladirile rezidentiale reprezinta 83% din suprafata totala a cladirilor. Stocul de cladiri din Romania este invechit, cu majoritatea cladirilor– aproximativ 70%- construite inainte de 1979.

Potrivit evaluarii Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, prima strategie de renovare a Romaniei a furnizat o privire de ansamblu satisfacatoare asupra stocului de cladiri si a politicilor si masurilor, dar nu a prezentat adecvat oportunitatile tehnice in privinta eficientei energetice si a energiilor regenerabile pentru fiecare categorie de cladiri, lucru care ar fi ajutat la implementarea regionala si locala a stategiei si dezvoltarea pietei din Romania pentru companiile care furnizeaza servicii energetice. De asemenea ar trebui furnizat un calendar mai detaliat al implementarii.

Barierele privind renovarea complexa

Cele mai importante bariere privind renovarea complexa sunt:

Procedura de licitatie: Procedura de licitatie din Romania este in general mult prea concentrata asupra pretului proiectului, in unele cazuri acest lucru generand folosirea de materiale de proasta calitate si realizarea unor lucrari de executie de proasta calitate. Contractele de licitatie sunt de obicei contracte integrate, care pot cuprinde lucrari de constructie asupra anvelopei cladirii, si a sistemelor de furnizare, servicii energetice, financiare, de management si de intretinere, dar si garantii de conservare a energiei.

Contribuitia proprietarului cladirii: Proprietarii cladirilor nu sunt implicati in initierea si introducerea progresiva a programelor de renovare, acest lucru conducand la rezultate mai putin bune si lipsa de increderea intre diferitii actori.

Procesul complex de reglementare: Piata romaneasca de constructii este– potrivit actorilor locali – constransa de procese complicate si birocratie. Se pune accent pe stabilirea unor reglementari specifice, cum ar fi specificarea grosimii exacte a izolatiei, in loc sa se stabileasca o tinta ambitioasa care poate fi atinsa prin masuri adecvate si adaptate.

Proiectul EmBuild sprijina autoritatile publice din tarile din sud-estul Europei pentru a pregati strategii pe termen lung de mobilizare a investitiilor in renovarea eficienta energetic a stocului de cladiri. Un raport mai detaliat asupra barierelor privind renovarea complexa va fi publicat spre finele anului 2017.
Mai multe detalii sunt disponibile aici: